Oslo Damekor ble startet 3. desember 1870 som Christiania Arbeidersamfunds Kvinnesangforening. Initiativet ble tatt av fattigforstander Johnsson. Formålet var, som det står i statuttenes §1: ” at samle damer med interesse for sang, for saa at vække trang til god underholdning, bistaa ved fester for syke og gamle saalangt foreningen formaar, samt gjensidig forstaaelse og hygge blant damerne.”
Korets første formann, Helene Olsen
For å starte virksomheten mottok foreningen et lån på 12 spesiedaler. Ved oppstart var medlemstallet over 100. Dette sank de neste årene og var i 1889 nede i kun 12.
Ved starten i 1870 var kontingenten kr 0,13 pr måned. Kontingent betalte bare de som hadde mulighet. Ved 100-årsjubileet i 1970 var det 65 medlemmer og dirigentens lønn var kr 225 pr måned. Kontingenten var kr 20 pr måned.
Korets øvingslokaler er i Arbinsgt. 1, 4. etg. Her har koret øvet hver torsdag siden 1936. Koret har en lang, veldokumentert historie. Her er noen høydepunkter:
1898 – Konsert på St.Hanshaugen hvor inntektene gikk bl. a til feriekoloniene
1899 – 17. mai dette året gikk koret i spissen for ”Kvindenes stemmerettstog”
1900 – Året for 30-årsjubileum. Koret arrangerte et opptog som de kalte ”bondeball”
1914 – 1. verdenskrig. Koret holdt en konsert til inntekt for ”landflyktige belgiere”
Oslo Damekor 50 års jubileum
1922 – Koret mistet støtten fra Arbeidersamfundet.
1924 – I og med at støtten fra Arbeidersamfundet var borte, valgte koret og endre navn til Christiania Damekor
1925 – Byen skiftet navn fra Christiania til Oslo. Damene følger opp, og koret heter nå Oslo Damekor
1927 – Koret var på en lengre tur, til København, med presseomtale både ved avreise fra Oslo og ankomst København. Det ble holdt konsert i Tivoli. Ikke av de beste, skal man tro journalisten fra en København-avis som overvar denne ”damerne var ikke unge og heller ikke spesielt smukke, noen var direkte grimme, og ikke sang de spesielt bra heller”
1930 – Koret har rukket å bli 60 år. Dette ble markert med konsert i Gamle Logen
1935 – Tur til Bergen. Reisen fra Oslo til Bergen var lang og strabasiøs i forhold til hvordan vi kjenner den nå.
1936 – Koret feirer sitt 65-årsjubileum i Universitetets Aula. Samme år møter de også Strømmen Damekor til fotballkamp og konsert. Det nevnes at OD vant fotballkampen, overlegent! Dette året flytter også koret inn i nyoppussede lokaler i Arbins gate 1. At koret skulle holde seg der i de neste 73 år, kun avbrutt av noen øvelser på slutten av 2.verdenskrig, var det nok ingen som kunne forestille seg. Våren 1945 måtte koret finne andre øvelseslokaler pga store bombinger i lokalmiljøet rundt Arbins gate.
1945 – Koret hadde sitt 75-årsjubileum. Det var konsert og fest 8. desember. Ved konserten var kronprins Olav tilstede. 13. juni var koret med og sang for kongefamiliens hjemkomst etter krigen, sammen med 8000 sangere. Det var opptog og samling på slottsplassen, alle (8000) iført sangerluer og med norske flagg.
Korets dirigent fra 1918 til 1948, M. Opaker
1948 – Korets mangeårige dirigent M.Opaker dør . Han hadde dirigert koret i 30 år.
1950 – 80-årsjubileum i Oslo Militære Samfund
Marit Tenfjord, Dirigent 1952 – 1988
1951 – Marit Tenfjord tar over som dirigent. Hun dirigerte koret i 36 år.
1960 – 90-årsjubileums konsert i Universitetets Aula hvor koret blant annet urfremførte “Stille”, tilegnet koret av Johan Kvandal med tekst av Einar Skjæraasen.
1963 – Stor utenlandstur. Denne gangen til London og Llangollen International Music Festival i Wales.
1970 – 2. desember feiret koret sitt 100 års jubileum med stor konsert i Universitetets Aula. Dirigent Marit Tenfjord. Tilstede var kong Olav V og kronprinsparet Harald og Sonja. Wenche Foss leste en prolog skrevet av et av korets medlemmer. Hun stilte opp uten å ta noe honorar! Koret urframførte Suoni, av Knut Nystedt, et verk for damestemmer, fløyte og marimba. Verket var tilegnet Oslo Damekor. I forkant av jubileet ble det øvet både tidlig og sent i halvannet år. Jubileumsfesten ble holdt i Speilsalen på Grand hotell i Oslo.
Åpningen av Oslo Konserthus 1977
1977 – Koret deltok ved åpningen av Oslo Konserthus. Denne åpningen varte en uke med forskjellige konserter. Koret representerte Oslo Sangerforbund under konserten som var med kor og korps.
Utover alt dette har koret deltatt ved landssangerstevner i regi av Norges Korforbund rundt omkring i Norge. Vi har vært på utallige små og store turer i inn- og utland, sunget ved julekonserter, på sykehus, for gamle, for innsatte i fengsel og andre tilstelninger.
1999 – Det største løftet dette året var julekonserten i Bekkelaget kirke. Med oss hadde vi Kari Gjærum som solist.
2000 – Koret feiret sitt 130-årsjubileum. Jubileumstur til skandinavisk korfestival i York, England. Jubileumskonsert på Schafteløkken. Jubileumsfest samme sted. Vi var også på besøk hos Fønix Damekor i Rakkestad og på julekonsert i Hakadal kirke
2001 – Tur til Bergen og korkonkurransen Syng for Oss. Ikke det beste resultatet for oss, men vi lot oss ikke knekke av den grunn! Egenarrangert julekonsert i Majorstuen kirke i samarbeid med barnekoret Rødhettene.
Dette var siste gangen vi hadde Tove som dirigent.
Etter nøye gransking av flere søkere, endte vi opp med ny dirigent; Helene Haarr. Helene gikk siste året på Statens Operahøgskole da hun begynte hos oss.
2002 – Vårkonsert med Grorud Mandskor. Høsttur til Notodden og Brage Mannskor. Egen julekonsert i Majorstuen kirke med barnekoret Rødhettene fra Majorstuen skole, solist Roald Haarr.
2003 – Deltok ved Lørenskog nasjonale sangfestival. Var i Rakkestad hos Fønix Damekor på høsten, og hos Brage Mannskor på Notodden. Vi hadde ingen julekonsert, men var en tur på Kløfta Bo- og Aktivitetssenter og sang julesanger.
2004 – Vi hadde en skuddårskonsert i Sagene Festivitetshus repertoaret gikk fra folkeviser via Prøysen til amerikanske 50-tallsshlagere. Denne høsten sang vi to ganger på Hadeland Glassverk, og hadde julekonsert for familie og venner i egne lokaler. I tillegg holdt vi julekonsert i foajeen på Radiumhospitalet og under åpningen av julegatene i Vika i Oslo sentrum.
2005 – Koret fylte 135 år! Stor aktivitet i denne forbindelse. Forberedelser til jubileumstur til Stockholm. Her gjennomførte vi to vellykkede kirkekonserter, en i Finska Kyrkan og en i St. Clara Kyrkan. Dessverre var det dårlig med publikum, men konsertene ble godt gjennomført. Vi hadde vår store jubileumskonsert i Ullern kirke hvor vi inviterte Oslo Håndverker Sangforening som gjestekor.
Jubileumsfesten holdt vi i lokalene i Arbinsgate.
2006 – Koret deltok ved Landsfestival for kor i Trondheim i mai. Var på besøk hos Ra Sanglag i Horten på deres 90 års bursdag. Deltok ved konsert med faglig vurdering, arrangert av Rælingen Sanglag. På høsten arrangerte vi konsert på Schafteløkken under vignetten ”Vise i vinterlys”, her med gjestekor Lørenskog Damekor. Koråret ble avsluttet med opptreden på Linderud Omsorgssenter.
2007 – Koret var på Notodden og deltok i kirkekonserten til Mannskoret Brage. Vi deltok også hos Rælingen Sanglags kortreff med sangervurdering igjen, og også i år fikk vi veldig fin tilbakemelding fra dommeren. Vi har også sunget under flere gudstjenester og vielser, bl.a i Stovner kirke og i Vestre Aker kirke. Deltok på arrangementet Oslo Musikkfestival på St. Hanshaugen. Vi avsluttet vårsemesteret med “vennekonsert” i øvingslokalene våre i Arbinsgate. Vi hadde også en opptreden den 1. desember på Stortorvet og inne på Christiania Glassmagasin under åpningen av julegatene i Oslo.
2008 – Koret fikk ny dirigent. 21 år gamle Marianne Husby ( Senere Marianne Husby Berg )
2010- Jubileumsår. Koret fylte 140 år. Vi reiste på jubileumstur til Nordmøre i juni. Konsert i Aure kirke, konsert på Veiholmen og deltakelse ved den lokale toraderfestivalen på Aure. Det ble en fin sommerturne, som ble fulgt opp med flere sangoppdrag og småkonserter utover høsten og vinteren. Bla korvake i domkirkeruinen på Hamar, sang under gudstjeneste i Gamle Aker kirke og Kampen kirke – felles før-julskonsert i Majorstuen kirke. Jubileumsåret avrundes med en flott konsert i Den Svenska Margaretakyrkan 9 desember.
2011-Vi sang våren inn med en egen konsert 12 mai i Gamle Aker kirke. Koret var også invitert til å delta ved Politikorets vårkonsert i Den Svenska Margaretakyrkan. Det ble to fine konserter som innledet våren og avsluttet første semester 2011. Vi jobber med klassisk julerepertoar. Etter noen år med klassiske storverk av B. Britten (A Ceremony of Carols) og J.G Rheinberger ( Messe i A ) er det godt å synge litt klassisk julrepertoar igjen. Vi har vår første langøving ( seminar ) 19. november. Julekonserten er 10 des. i Den Svenska Margaretakyrkan kl, som etterfølges direkte med årsfest og årsavslutning i Arbinsgate. Årets høydepunkt!
2012- Fokuset hele året var innspilling av promoterings CD. Innspillingsdato var 18.november i Jacobskirken på Grünerløkka i Oslo. Vi spilte inn sangene: Brudemarsj fra Valsøyfjord, Stille, kjerringa med staven. 9. desember var vi invitert til å delta på Songlaget BUL sin julekonsert i Vestre Aker Kirke. Det ble to veldig flotte konserter.